Ugress-tid
En ny sesong står for døren og det er mye å glede seg til. Fargerike blomster, søte frukter, og late dager i solen. Men sommeren er også ugress-tid. Det popper opp i plenen og i blomsterbedene. I grusgangen og mellom hellene. Ja, til og med under asfalten finner ugresset sitt rotfeste. Så hvordan bli kvitt dette problemet?
Luk fra tidlig vår
Helt kvitt problemet er det vanskelig å bli, men det beste bekjempelsesmiddelet er likevel å luke. Start tidlig på våren mens jorden er løs og røttene små. Jo mer du luker om våren, jo mindre arbeid får du utover i sesongen. En annen effekt av luking, spesielt for rot-ugress, er at jo flere ganger en plante må starte på nytt, jo mer tapper du roten for energi. Til slutt gir den opp.
Frodige blomsterbed
Jo tettere du planter, jo mindre frø-ugress får du. Hvorfor? Fordi frøene trenger bar jord, luft og fuktighet for å spire. Og lys for å vokse. Med store åpne felt mellom plantene, vil frø-ugresset som fyker med vinden spire der de lander. Planter du tett derimot, vil færre frø lande på bakken. De få frøene som treffer bar jord, vil på grunn av lite lys bli lange og spinkle, og være lette å nappe opp av jorden i det de popper opp av blomsterhavet. Og en annen effekt av å plante tett? Du får vakre blomsterbed!
Bruk eddik på hardhausene
På enkelte steder i hagen, f. eks. grusganger, hellebelagte stier og i asfaltsprekker, er det vanskelig å luke. Der er det kun sterkere saker som gjelder. Men bytt ut Roundupen med eddik. Den gjør samme jobben, men eddiken har ikke den negative langtidseffekten som Roundup og andre plantegifter har. Spray ugresset med eddiken. Jo sterkere jo bedre, men pass på at du ikke sprayer på planter som ikke skal fjernes. Gjør jobben på en solskinnsdag, og vent til ugresset har visnet før du fjerner det. Spray på nytt dersom det kommer et regnskyll før ugresset har rukket å dø.
Tips for å leve med ugresset:
- Ta et steg tilbake. Det ugresset du ikke ser, ser ingen andre heller.
- Bruk bøtte-regelen. Luk en bøtte med ugress hver dag. Har du mye ugress i hagen er jobben fort gjort. Har du lite, blir leterunden bare en fryd.
- Løvetann-dugnad. En løvetannplante kan sette opptil 5000 frø og frøene kan overleve i fem år før de spirer. Så få med deg nabolaget på en løvetann-dugnad. Gi barna en krone for hver løvetannblomst de plukker. Og en femmer for hver rot de graver opp fra hagen. Det hjelper lite om du er flink til å fjerne løvetann, hvis naboen din ikke er det. Og P.S.: lag løvetannsirup av de utsprungne blomstene!
- Velg planter som sprer seg som ugress, f. eks. forglemmegei, akeleier, marikåpe eller eføy. De vil etterhvert dekke store områder som du slipper å luke.
- Lag gjødselvann. Dersom du har brennesler i hagen kan du lage ditt eget gjødselvann. Legg dem i en bøtte. Fyll bøtten med vann og la det hele stå under lokk en ukes tid eller to. Rør litt i det av og til. Etter et par uker siler du av vannet. Ha en del gjødselvann til ni deler vann. Bruk dette i potter, blomsterbed, veksthus eller i kjøkkenhagen utover sommeren. Husk å vanne om kvelden, for dette lukter sterkt og du vil ikke sitte i den lukten rett etter at du har gjødslet.