Ta et frø, og la det vandre ...
formering frø gjøremål høst sommer så vinter vår Mar 10, 2016
Det nærmer seg vår, og de første frøposene har for lengst dukket opp i hagesentrene. Og med frøposene kommer rådene. Hvordan du skal så og prikle. Vanne og gjødsle. Så også i denne spalten. Men klok av skade vil jeg først stille deg et spørsmål; Hva vil du egentlig med det du sår?
Skal det spises? Ønsker du å fylle verandakassene med bugnende blomsterprakt? Eller er det mest for å spare penger? Ja, det kan faktisk være ganske god økonomi i å så f. eks. sine egne sommerblomster. For bare 30-40 kroner kan du få en hage full av petunia, eller et bed fullt av persille. Men både pengene og jobben er bortkastet hvis det viser seg at du ikke liker petunia, og det var basilikum du ville ha i stedet for. Så finn ut hva du liker. Både å spise og å se på. Når du har funnet ut av hva du vil så, er resten ganske enkelt.
Å så frø er både billig og gøy. Kjøp alle de frøene du har lyst på, og sett i gang. Et tips; skriv på plantepinnene med en gang, så slipper du å knote med det når du har jord på hendene. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Så i det du har
På hagesentrene finner du alt du trenger til å så. Men mye finner du hjemme hos deg selv også. Du trenger ikke kjøpe nye, dyre plantekar for å så. Frøene bryr seg ikke. Spar på plastbegrene du kjøper frukt i. De har litt ulik størrelse, men det viktigste er at de har hull i bunnen. Bruk tomme melkekartonger og dorullkjerner. Og tenk motsatt; små frø sås side om side i et stort plantekar, mens store frø får stå hver for seg i mindre potter.
Så i det du har av potter og kar. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Hvordan sår du?
Å så et frø er noe av det enkleste du kan gjøre. Start med jorden. Du kan kjøpe såjord i butikkene, men jeg anbefaler å kjøpe god økologisk kompostjord som du blander ut med sand. Om lag 50/50 er en fin blanding. Knus klumpene med fingrene. Jorden skal være så løs at de små frøene klarer å manøvrere seg gjennom den. Press jorden lett til, sånn at du får en jevn overflate. Så frøene iht. informasjonen på frøpakken. Trenger de mørke for å spire dekker du dem med et tynt lag jord. Skal de spire lyst lar du dem være som de er. Du kan i begge tilfellene strø et tynt lag sand på toppen og trykke sanden til sånn at frøene får god kontakt med jorden. Sanden hindrer ikke lyset i å komme til, men vil redusere faren for uttørking. Vann moderat. Nok til å fukte jorden, men ikke så mye at det blir sørpe.
Bland kompostjorden med sand. Gjerne 50/50. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Så frøene iht. beskrivelsen på frøposen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
For å sikre at jorden ikke blir for våt, kan du legge litt sand i bunnen av potten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Fyll på med jord og press jorden lett til så frøene strøs utover en jevn flate. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Dryss frøene utover flaten iht. pakningsveiledningen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Potten med koriander skal nå bare ha et tynt lag med jord før den skal merkes, vannes og settes i romtemperatur for å spire. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Når prikler du?
Eller et enda bedre spørsmål – hva betyr å prikle? Å prikle vil si å potte om en liten frøplante til en større potte. Når et frø spirer setter det først to hjerteblader. Deretter danner planten såkalte ”karakterblader” og det er på disse bladene du kan skille ulike planter fra hverandre. Når de første karakterbladene er dannet, kan du prikle planten. Bruk en blyant, teskje eller en priklepinne til å løfte planten varsomt fra såkaret over i en egen potte. Hold i hjertebladet når du gjør denne jobben, ta aldri rundt plantens stilk. Stilken er på dette tidspunktet veldig skjør, og tåler ikke å klemmes. Fyll på med jord rundt planten og vann godt.
Pottene er merket med frøsort og er klare for å vannes. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Husk godt lys
Gartner Morten Bragdø på Randesund Hagesenter fortalte meg en gang at lys er veksthemmende. Jeg må ha sett ut som et spørsmålstegn da han sa det, men forklaringen var enkel. Hvis planten får lite lys vil den strekke seg etter det lyset den finner. Da blir planten lang og hengslete. Får den mye lys derimot, vil den trives og bli trinn og god. Dette er årsaken til at en del planter, sånn som chili og tomat som må sås tidlig på året for å rekke å sette avling, trenger ekstra plantelys for å bli sterke og frodige planter.
Tips:
- Husk at små planter fort blir store. Ikke ta vare på flere småplanter enn du trenger, med mindre du skal gi noen bort.
- Hvis det står på pakken at du kan så på friland, kan du så rett på jorden eller i krukker utendørs når det blir varmt nok i været.
- Husk at noen planter liker selskap. F. eks. av basilikum og lobelia kan du godt prikle 4-5 småplanter over i en ny potte.
- Skal du så små frø? Lag en liten renne i plantekaret og så tynt. Da vokser frøplantene opp som en minihekk, og det blir lettere å prikle ut 4-5 småplanter til hver nye potte.
- Så sammen med barna. Det er en hyggelig familieaktivitet å dyrke egne gulrøtter og salat. Men start i det små - så litt karse i en potte i vinduskarmen.
Så er det bare å smøre seg med tålmodighet. Noen frø spirer i løpet av en uke, mens andre kan ta lengre tid. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.