Slipp redskapene løs, det er vår!
gress luking planting vår Apr 10, 2016
Nå er det ikke lenger noen tvil. Våren er kommet. Med grønne spirer i blomsterbedene, fuglesang i trærne, og snøklokker som er i ferd med å avblomstre. Da er det på tide å finne frem redskapene og ta våroppryddingen i hagen.
Rak inn lys og luft
Start det hele med å rake hagen. Hvorfor? Jo, for å fjerne gammelt løv, greiner og strøsand etter brøytebilen, i tillegg til å gi gresset lys og luft. Om våren, når snøen har smeltet og dagene blir lengre, er bakken fuktig og kald. Gress liker seg best i full sol og trives med å ha det forholdsvis tørt. Ved å rake bort alt som ligger på bakken, får du lyset ned til gresset. Så fort gresset får lys vil det benytte fukten i bakken til å vokse. Og kort tid etter at rakejobben er gjort, kan du se den brune bakken sakte forvandles til et lysegrønt teppe.
Start våropprydningen i hagen med å rake gresset. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Rydd i blomsterbedene
Også blomsterbedene trenger litt hjelp på denne tiden av året. Klipp ned tørre stilker og rak bort dødt bladverk. Men ikke kast det du fjerner. Klipp det opp i mindre biter og legg det tilbake i bedet igjen. Bare dandere det rundt de friske grønne skuddene som titter opp av jorden. På denne måten vil fjorårets stilker og bladverk fungere som både bunndekker og kompost for den nye planten. I tillegg til at du slipper å bruke tid på å frakte vekk hageavfallet, trenger du heller ikke bruke penger på å kjøpe bark eller annet dekke. Fjorårets planterester tar seg av den jobben. Men vær bare obs på at dette kun fungerer i blomsterbed uten markduk.
Klipp opp stilkene i mindre biter og la dem ligge igjen i blomsterbedet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Luk, luk, luk
Begynner du lukejobben allerede nå, slipper du lettere unna når sommeren kommer. På denne tiden av året er ugressrøttene korte og jorden løs, noe som gjør at ugresset lett slipper taket når du løsner det fra jorden. En annen effekt av luking, spesielt for rot-ugress, er at jo flere ganger en plante må starte på nytt, jo mer tapper du roten for energi. Til slutt gir den opp.
Jo tidligere du begynner lukejobben, jo lettere får du det utover i sesongen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Våren er plantetid
Våren er også plantetid. Så fort telen er borte, kan du i prinsippet begynne å plante. Og det er minst to gode grunner til at du skal plante nå. For det første er jorda fuktig og løs, så det er lett å grave i den og plantene finner seg godt til rette. Det andre er at plantene får en hel sesong på seg til å etablere seg på sitt nye voksested.
Få plantene i jorda mens jorden er fuktig om våren. Da får de en god start på sesongen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Med litt ekstra innsats nå på våren, kan du utover sommeren lene deg tilbake og nyte hagen din. Ta med deg en stol og en kopp kaffe. Sett deg på steder du ikke har sittet før. Og observer. Kanskje ser du hagen fra et nytt perspektiv? Og får nye ideer som du kan iverksette neste gang våren vekker hagen din til liv.
En viktig del av hagejobben er alle pausene. Sett deg ned på ulike deler av tomten og observer. Hvordan ser det ut? Hva vil du gjøre der? Hvilket potensiale har området? Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.