Slik lager du brenneslevann
gjødsel oppskrift ugress Jun 21, 2015
Neslevann er lett å lage. Det lukter ille, men gjør uendelig godt i hagen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Hagens stygge andunge
Ikke er den vakker. Ei heller gir den blomster. Svir gjør den til og med. Ja, den er en forhatt plante i hagen. Og med god grunn, mener mange. Jeg er litt usikker. For mer nyttig og anvendelig plante skal du lete lenge etter. Jeg snakker naturligvis om brennesle.
Ukjent mangfold
For det finnes få urter i vårt land som kan konkurrere med brenneslen når det kommer til innhold av vitaminer og mineraler. Og leser man gamle urtebøker er det ikke måte på hvilke plager og sykdommer nesle kan hjelpe mot. Men ikke nok med det. I tillegg til å ha vært en viktig mat- og medisinplante helt tilbake til 500 e. Kr., står tekstilproduksjon, hud- og hårpleie, fiskegarn, tauverk og papir på listen over ting man kan lage av brennesle. Ikke rart at man i tidligere tider dyrket brennesle på gårdene rundt om i landet. I dag er den blitt forvist til veikanter og villmark. I vår hage skal det i år bli en egen krukke brennesle. Og den skal pleies med varsom hånd.
Planter blir hva de spiser
På lik linje som for oss mennesker, blir planter det de spiser. Får vi ikke i oss de næringsstoffene vi trenger, går vi fort tom for energi og blir lettere mottagelig for sykdommer. Sånn er det også for plantene. Og jo mer næring som ligger tilgjengelig i jorda for plantene å ta til seg, jo bedre. Og det er her neslen kommer inn i bildet. Den er noe av det mest næringsrike naturen har å by på og derfor strålende å lage gjødsel av.
Dette trenger du:
1 bærepose brennesler
10 liter vann
Slik gjør du:
Fyll en 10 liters bøtte eller gryte (gjerne en gammel du ikke lenger bruker) med brennesle og vann. Ha på lokk og la stå i ca 14. dager. Rør om av og til. Sil av vannet og hell i plastdunk du har kork til. Blandes med vann i forholdet 1-9 og brukes som gjødsel i hagen. Og synes du det stinker? Ja, det er først når det lukter ordentlig ille at det gjør godt.
Fyll en bøtte eller kjele med brennesler og dekk neslene med vann. Ha på lokk, og la stå i 14 dager. Rør om av og til, og hell over på lukkede beholdere når den er ferdig. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Lusemiddel
Bruk den samme mengden brennesler og vann som over. Du kan enten la dette stå i to dager, eller la det koke i 10 minutter. Væsken skal nå ha farge som te. Avkjøl blandingen (hvis du har kokt blandingen), fyll den på en sprayflaske og bruk dette mot lus, blant annet på roser. Du kan også teste dette på meldugg.
Lar du neslevannet bare stå et par dager, kan du bruke det mot lus. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Kjerringråd
Har du brent deg på brennesle? Brekk av stengelen og smør plantesaften fra den friske brenneslen på det området du har brent deg. Det enkleste er ofte det beste ...
Tips:
Dersom du ikke har tid til å lage din egen gjødsel, er det en del hagesentre som etter hvert tilbyr flytende organisk næring til plantene. Her i byen har Randesund Hagesenter sin egen kompost-te. Spør etter dette hos det hagesenteret du bruker. Jo flere som etterspør, jo større grunn får hagesentrene til å utvide sitt organiske produktspekter.
Kilder: Urtekilden/rolv.no, Hagen for alle, nrk.no, wikipedia