Kransetid
dekorasjoner jul kranser Nov 24, 2016
Det er et sikkert juletegn når kransebinding igjen står for døren. Da kribler det i ivrige dekorasjonsfingre og trøtte halmkranser får nytt liv. Og det herlige med å lage kranser til jul er at ingen blir like. Noen blir store og rufsete, andre stramme og tette. Noen pyntes med kongler og bånd, mens andre igjen blir en del av en større helhet. Når kransen er ferdig, pynter den opp både ytterdører og salongbord. Og kanskje blir det en til overs som kan gis bort i den deilige førjulstiden.
Lag flere mosekranser. De kan enten pyntes og legges på kirkegården, eller brukes som de er til å lage utevase til julerosene. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Finn materialer i hagen og i skogen
Gå ut i hagen eller i skogen, og plukk det du finner av grønt, nyper, mose, kongler, kvister og annet du har lyst å dekorere kransen din med.
Ta en tur ut i hagen og plukk med deg det du finner. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Klipp det grønne opp i mindre biter, sånn at du har alt klart når du skal begynne å binde. Finn deretter frem en halmkrans som er i den størrelsen du ønsker. Husk at materialene kan «bygge litt». Det vil si at hvis du bruker granbar, vil den endelige kransen bli omlag dobbelt så bred som den opprinnelige. Bruker du mose derimot, vil det ferdige resultatet kun bli litt tykkere enn selve halmkransen.
Gjør klar alle materialene før du begynner å binde kransen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Dekk halmkransen godt
Når du skal binde en krans er det viktig å dekke all halmen med materialer. Begynn med å feste vikletråden godt. Det gjør du ved å surre den en gang eller to rundt selve halmkransen, for så å tvinne enden godt fast i den tråden du skal jobbe videre med. Bestem deg for hvilken vei du vil binde kransen, og hold deg til denne veien gjennom hele arbeidet. Når du begynner å legge på materialene, er det et tips at kransen ligger flatt på bordet. Da er det lettere å se om det grønne dekker helt ned til bordflaten eller ei. Hvis ikke kan det være fort gjort å starte litt for høyt opp på sidene, og dermed sitte igjen med en krans som tydelig viser halmen på undersiden. Det er mye lettere å rette opp dette underveis enn helt til slutt, så ta en sjekk innimellom at kransen blir tett og fin. Surr alltid vikletråden to ganger over materialene før du legger på nytt, så er du sikker på at det holder godt.
Sjekk underveis at du får dekket halmkransen også på sidene. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Bruk materialene vekselvis
Hvis du har flere materialer å velge mellom, bruk disse vekselvis rundt hele kransen. Med mindre du har en helt bestemt plan, så gir dette som regel det fineste uttrykket. Men her er det bare å prøve seg frem. Og som mye annet her i verden - øvelse gjør mester. Lag noen stykker når du først er i gang. Så kan du bruke den fineste som adventskrans, den nest fineste som dørkrans, og har du flere til overs kan du lage grønne utepotter til vinterstaudene. Eller gi til noen du er glad i.
Bind kransen med ulike grønne materialer vekselvis hele veien rundt. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Pynt kransen med det du vil
Nå er kransen din klar til bruk. Men før jul er det mange av oss som liker å pynte den litt ekstra. Enten det bare er med en stor rød sløyfe til å henge på døren, eller du vil lage adventskrans med levende lys. Dersom du skal bruke levende lys, husk å feste lysene godt så de ikke står ustøtt og er brannfarlige. Velg gjerne lysholdere med pigger som festes godt i halmkransen og som har en naturlig mansjett som hindrer lysene å brenne ned i kransen.
Pynt kransen med det du vil. Enten det er med en enkel rød sløyfe eller du vil ha mere glitter og stas. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Tips:
- Har du et bestemt fat du vil ha kransen liggende på? Mål opp hvor stort fatet er så du finner en krans som passer. Husk på at det grønne vil bygge litt utover, så du må ha litt å gå på i ytterkant.
- Fine materialer å bruke er granbar, buksbom, eføy og sypress. Suppler gjerne med nyper fra egen hage.
- Hvis kransen skal synes fra begge sider, legger du bare kransen opp ned og fyller den med grønt på baksiden. Veksle mellom for- og bakside hele veien mens du jobber, og følg med på at alle åpne halmfelter tettes igjen.
- Når du pynter kransen til slutt, velg ett materiale om gangen. Fordel det over hele kransen, før du begynner med neste materiale. Da risikerer du ikke å bruke opp alle materialene før du er helt rundt.