Hagesesongen over?!?
høst løk og knoller planting Sep 20, 2015
”... nå som hagesesongen er over?”. Det var en kollega som spurte. Jeg husker ikke hele spørsmålet, ei heller hele svaret, for jeg ble litt fortumlet. Hagesesongen over?!? Den har jo nettopp begynt. Ja, neste års sesong, altså.
For er man først hagenerd, så er man det hele året. Og når høsten kommer er det få andre ting som står høyere på listen enn å legge løk. Mange løk. Tulipaner og påskeliljer. Scilla og krokus. Snøklokker og ruteliljer. For ikke å snakke om allium. De store kulene som ligner små lilla kloder der de står og vaier så vakkert i forsommerbedet. Men for å få det vakkert i juni, må det jobbes litt i hagen nå.
Hvordan legge løk?
Det er dette som er så herlig. For det å legge løk er en av de enkleste tingene du kan gjøre. Bruk en liten håndspade, grav et hull som er 2-3 ganger så dypt som løken er høy. Legg løken i hullet og dekk igjen med jord. Det er det hele. Og planter du flere typer løk på samme sted, skal den største løken lengst ned i jorden og den minste øverst.
Men det må da være noen forholdsregler du bør ta? Ikke mange, men hvis det er dårlig drenering der du skal sette løken, kan det være greit å ha litt sand i plantehullet. Det fordi løken råtner om den blir stående i søkkvåt jord gjennom en fuktig høst og vinter. En annen ting er gjødsel. Dersom du har generelt god og næringsrik jord, vil løken ha mat nok i massevis. Både når den er i vekst og når den går i dvale. Hvis ikke må du jobbe litt med jorda. Ikke bare for løkens del, men for alle de andre plantene du har der også.
I krukker og kar
Plant løk i alle de krukker og kar du har. Da ligger du et hestehode foran sesongen når den første vårsolen titter frem. Fyll 1/3 av krukken med sand, deretter med kompostjord til du er ca 3 ganger løkhøyden fra toppen. Legg løken ganske tett (litt tettere enn det står på pakken) og fyll på med jord opp til toppen. La krukkene stå ute til frosten kommer, sett dem deretter inn i en garasje, under et halvtak, eller i et drivhus og la dem stå der til vinteren er over. Ta krukkene frem i lyset, begynn så smått å vanne dem, og nyt synet etterhvert som de første skuddene popper opp og blir til vakre buketter av blomster. Og når løken er avblomstret? Ta dem opp av krukkene og plasser dem i hagen. Da kommer de igjen til neste år.
Plant løk sammen med sentblomstrende stauder
Vi er mange som ønsker at det skal være vakkert i hagen hele sesongen. Jeg kan jo kun snakke for meg selv, men en av de tingene jeg ikke er særlig glad i er de visne bladene når løkblomstene er avblomstret. Det er imidlertid viktig å la bladene være og kun klippe av blomsterstanden. Dette fordi planten samler kraft til neste års blomstring gjennom bladene i denne perioden. Plant derfor sommer- eller sentblomstrende stauder sammen med løken. Da vil bladverket til staudene være på vei opp og overta blikkfanget, mens bladverket til løken får tid til å visne. Noen slike gode plantekombinasjoner er; tulipaner og høstfloks, scilla og peoner, eller hosta og allium. I tillegg til å skjule alliumens visne blader, får den sistnevnte kombinasjonen en ekstra dimensjon når de store kulene ”løfter” bedet opp fra det grønne hostateppet.
Tusener på tusener ...
Selv planter jeg omlag 1000 løk hver høst. Det blir fort sånn. Både fordi vi har stor hage og mange krukker, men også fordi jeg er så glad i tepper av blomster. Og spesielt om våren. Når alt annet i hagen stort sett er brunt etter en lang vinter. Da er det så nydelig når de første snøklokkene spretter frem. Deretter kommer krokusen, og så følger de andre løkblomstene etter - en etter en. Med små vakre skudd, før de brer seg ut og setter fargen på hagen. Det gleder jeg meg til. Og det må jeg forberede. Nå når hagesesongen ”er over” ...
Legg løk i krukker. Da får du et forsprang på våren, i tillegg til at løkene etter avblomstring kan settes rett ut i hagen. Alle foto: Erling Slyngstad-Hægeland