Bad hair day
Har du følt det sånn noen gang? At hagen din ser ut som den har en «bad hair day»? I skrivende stund ser vår hage akkurat sånn ut. Med halvveis avblomstrede peoner. Stauder som velter ut av bedene. Rhododendron med bare «fingre» etter årets uforglemmelige blomstring. Og ugress som boltrer seg der det kan.
På forsommeren går det meste i ett. Tulipanene som er i ferd med å avblomstre, forglemmegei som har spredd seg som ugess, og tuster av ugress som blander seg i det hele. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Hagens hjemme-alene-fest
Det er gjerne sånn. I overgangen mellom juni og juli. Når våren og forsommeren har nådd sitt høydepunkt, og sensommerens flor ikke helt har festet grepet. I tillegg er dette tiden hvor man gjerne har det travelt på andre områder. Det er brylluper og jubileer. Skoleavslutninger og firmafester. Og siste innspurt på jobben før man endelig kan ta en velfortjent ferie. Når du etter helger og kvelder med andre sysler enn hagearbeid vender deg mot det grønne igjen, er det som om hagen har hatt en egen «hjemme-alene»-fest. Uten at noen har ryddet opp. Og det kjennes som om alt det arbeidet du la ned i vår, ikke lenger synes. Fortvil ikke. Det er et synsbedrag, for etter kort tid ser alt så meget bedre ut.
Fyll pottene med friske krydderurter og sommerblomster. De fleste hagesentrene har store, flotte planter på denne tiden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Hurtigtips:
- Har det visnet i pottene? Fyll dem med krydderurter. De fleste hagesentrene har store, flotte planter nå på denne tiden.
- Dekk åpne felter i bedene med sommerblomster. Flere av hagesentrene selger ut sommerblomstene til gode priser.
- Kjøp roser når de er i full blomst på hagesentrene. Ikke bare får du plukket ut den du synes har de flotteste blomstene, men du kan også kjenne om den dufter godt eller ei. Sett gjerne rosen i en krukke på verandaen nå i sommer, før du planter den ut i hagen på sensommeren. Da får du både forvandlet et litt grått hjørne til en blomstrende oase på kort tid, i tillegg til at rosen kan pryde hagen i årene som kommer.
- Fjern det som er avblomstret. Dette gjelder både for ettårige, så vel som flerårige planter. Blant annet bør du fjerne blomsterstendene på rhododendron. Brekk de forsiktig av rett over det nye skuddet.
- Klipp gresset ofte. Med kortklipt gress ser bedene mindre rufsete ut.
- Luk det ugresset som synes. Det som ikke synes får heller ikke lys, og blir dermed svake planter som lett kan fjernes ved neste korsvei.
- Ta et skritt tilbake og vurder. Hvis du ikke ser ugresset, ser ingen andre det heller.
Ta et skritt tilbake. Det ugresset du ikke ser, ser ingen andre heller. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Langsiktig tips:
- Begynn ugresslukingen tidlig om våren og fortsett langt utover høsten. Hvis du ikke følger med underveis, har ugresset en lei tendens til å ta overhånd på denne tiden av året.
- Det meste av ugresset kommer som frø fra luften. Hvis frøene ikke har bar mark å falle ned på, reduseres mengden ugress. Fyll bedene med planter som overtar etter hverandre. Du kan f. eks. ha både tidlig- og sentblomstrende vårløk, i tillegg til tidlig- og sentblomstrende stauder i samme bed.
- Ta et lite område av gangen. Plant tett med en gang, for å redusere området med bar jord mellom plantene. Gjenta dette en sesong eller to. I løpet av denne tiden har de første bedene vokst seg tette og frodige, og du kan begynne å dele de første staudene og bruke dem i nye bed.
- Tenk omvendt. Tenk vår om høsten og høst om våren. Det tar tid før planter får satt seg, og noen trenger lang tid før de blomstrer.
Utnytt kindereggeffekten eller tre ting på en gang; Kattemynten ble klippet ned for å rekke ett flor til i år. Av det jeg klippet vekk ble bladene lagt til tørk for senere å lage katteleker, mens blomstene ble satt sammen med avblomstret allium til en bukett for hagebordet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland